Skip to main content

Magyarország legújabb gépjármű-technológiai fejlesztési központjában a Bosch szakemberei a mobilitás jövőjét formálják. Munkájukat a professzionális audiovizuális eszközök is segítik, amelyeket az AV Spring és Bonus Schild csapata épített be az intelligens, fenntartható épületegyüttes modern környezetébe.

 

A Robert Bosch Kft. részeként működő Budapesti Fejlesztési Központ a vállalatcsoport egyik legnagyobb európai autóipari fejlesztési központja. A Bosch Budapest Innovációs Kampusz a meglévő központ bővítéseként, 70 milliárd forintos beruházással valósult meg, és a cég közleménye szerint tovább erősíti Magyarország szerepét a nemzetközi innovációs és ipari együttműködés, a globális járműipari fejlesztések területén.

Az idén szeptemberben átadott kampusz 1800 újgenerációs munkahelynek ad otthont. Területén 14 ezer négyzetméternyi műszeres kutató- és tesztlabor, különleges kültéri tesztpálya, valamint egy csúcstechnológiás óriás tesztcsarnok is szolgálja a vállalatnál zajló szerteágazó technológiai innovációt. (1)

ProAV rendszerek a jövő munkahelyén

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz a jövő munkahelyét hozza a jelenbe, ahol minden funkció a vállalat modern munkamódszerének koncepcióját tükrözi. A legújabb HR-trendek, valamint a munkatársaktól kapott visszajelzések figyelembevételével már az építészeti tervezés során különösen nagy hangsúlyt helyeztek a kreatív gondolkodást, inspirációt segítő közösségi terek létrehozására, a tárgyalókat pedig az online megbeszélések profi lebonyolítására is alkalmas, legkorszerűbb technológiával szerelték fel.

A kiemelkedő beruházás megvalósításához a Bosch a legfejlettebb technológiai megoldásokat és a legkompetensebb partnereket választotta. Az AV Spring a ProAV, azaz professzionális audiovizuális rendszerek szakértőjeként csatlakozott a gyengeáramú rendszerek teljes körű, professzionális tervezésével, telepítésével, karbantartásával és üzemeltetésével foglalkozó Bonus Schild Kft.-hez, a Bosch egyik kiemelt rendszerintegrátor partneréhez. Az irodákat és kampuszokat itthon és külföldön csúcstechnológiával felszerelő vállalkozás az elmúlt évtizedben számos sikeres projektet valósított meg a Bosch csoport vállalatainál, így a két cég harmonikus együttműködése szavatolta a Bosch igényeinek minőségi érvényesülését.

„Minden audiovizuális eszközt a németországi Bosch központ technikai szabványai alapján építettünk be az új kampuszon – mondta Bakó Zoltán, az AV Spring projektmenedzsere. – Az egy-két fős telefonos, webkonferenciás fülkéktől kezdve a nagyobb tárgyalókon át a felső vezetői telepresence szobákig 190 különböző méretű teremben összesen 270 darab, 43-98 colos kijelzőt telepítettünk, közöttük 59 darab interaktív fehértáblát. Mellettük 22 projektort, az előcsarnokban pedig egy 3×2 méteres videófalat is építettünk.”

Az alapfunkciók mellett a Budapest Innovációs Kampusz főépületében a Bosch egy 500 fő befogadására alkalmas, modern konferencia-technológiával felszerelt auditóriumot is kialakított, amely belső rendezvények mellett szakmai, üzleti és művészeti eseményeknek is otthont fog adni. Az AV Spring szakemberei itt egy 6×3,5 méteres, 4K felbontású LED falat emeltek, amelyet Bosch hangrendszer, 8 darab robotlámpa és komplett stúdiótechnika tesz teljessé.

Kiváló szakmai és emberi együttműködés

A zöldmezős beruházással megvalósuló projektet a Bosch informatikai csapatával és a társszakágakkal – építészettel, gépészettel, belsőépítészettel – való együttműködés, a feszes határidők tartása tette különlegessé.

„Az elkészült tervek alapján folyamatosan együttműködtünk a társszakágak csapataival, hogy a kivitelezés során minden kábel, szerelvény és kivezetés a megfelelő helyre kerüljön – mondta Bárány Attila, a Bonus Schild projektfelelőse. – Az audiovizuális eszközöket ugyanis a kivitelezés záró szakaszában, gyakran bútorokba, illetve a belsőépítészeti formaterv szerint kialakított burkolatokba szereljük, ezért fontos, hogy a tervek pontos leképezését már hónapokkal korábban megkezdjük. A gondos előszereléssel következetesen haladtunk a megnyíló időablakokban, így az áramellátáson túl a beépített eszközök szellőzését és karbantarthatóságát is biztosítottuk.”

A Bosch vállalati szabványai a műszaki tartalomra nézve rendkívül részletes specifikációt tartalmaznak, így a követelményrendszerrel lényegében előírják, hogy mely gyártói kör milyen eszközei telepíthetők a csoport létesítményeiben. A komplett audio- és vizuáltechnikai kivitelezés az AVIO Media Kft. tervei alapján készült.

„Korábbi projektjeinkben már bizonyítottuk, hogy a Bosch szigorú műszaki követelményeinek mindenben megfelelő audiovizuális eszközöket szállítunk és telepítünk – mondta Bakó Zoltán. – Bár a globális processzorhiány miatt egy-egy kijelölt modell beszerzése nehézségbe ütközött, minden esetben tudtunk olyan eszközt ajánlani helyette, amely mindenben megfelelt a Bosch elvárásainak. A kiváló információáramlás és a rugalmasság is nagyban hozzájárult, hogy a megvalósítás minden szakaszában kiválóan együttműködhettünk mind a társszakágak, mind a Bosch nagy tudású szakembereivel, és az átadáshoz mindennel időre elkészültünk.”

A telepített ProAV rendszerek legmagasabb szintű támogatásán túl az AV Spring mérnökei a továbbiakban igény szerint a Bosch Budapest Innovációs Kampusz auditóriumában megrendezett események lebonyolításában, a professzionális audiovizuális élmény biztosításában is közreműködnek.

(1) Forrás: Bosch