Skip to main content

A modern munkavégzés támogatása hagyomány és innováció a távközlési vállalatnál. Amikor hazánkban működő, regionális operatív központja új irodaházba költözött, multifunkciós közösségi tereket alakított ki, amelyekbe az AV Spring tervezett és telepített csúcstechnológiás audiovizuális rendszereket.

 

A BT (British Telecommunications) londoni székhelyű, multinacionális távközlési vállalat vezetékes, széles sávú és mobil szolgáltatásokat, valamint előfizetéses televíziós és IT szolgáltatásokat is kínál, amelyekkel az Egyesült Királyság mellett – ahol a piac legnagyobb szereplője – a világ mintegy 180 országában megjelent. A cég immár 25 éve aktív Magyarországon, Régiós Üzleti Szolgáltatóközpontját is nálunk hozta létre 2007-ben.

Regionális operatív központja messze a legnagyobb, Anglián kívüli irodája térségünkben. Budapesten ma már 1500, Debrecenben pedig 500 szakembert foglalkoztat, akik technológiai, támogatási és üzleti szolgáltatásokat adnak a BT globális szervezetének és ügyfélkörének.

Költözés az Év Irodaházába

A modern, családbarát munkahely biztosítására, többek között a rugalmasan megválasztható időbeosztásra, a távmunka lehetőségére és a munkavállalói jóllétre nagy hangsúlyt helyező BT 2020-ban döntött arról, hogy régiós operatív központját új irodaházba, a több ütemben akkor épülő – és később díjakkal is elismert – Budapest ONE irodakomplexumba költözteti.

Minthogy a modern munkavégzést támogató megoldásokra, így a tárgyalók felszerelésére és a videokonferenciás megbeszéléseket támogató ProAV eszközökre nézve vállalati szabványokat dolgozott ki, a BT a bennük foglalt követelmények szerint árajánlatot kért a szállítóktól. A klasszikus tárgyalók mellett azonban a budapesti helyszínen multifunkciós közösségi terek kialakítására is készült.  Az igények felmérésére és a ProAV rendszerek tervezésére, majd azok telepítésére és integrálására kiírt pályázatok eredményeként az AV Spring Kft.-t bízta meg a komplex feladattal.

„A hazai piacon egészen egyedülálló, átfogó szolgáltatáscsomagunknak, a tervezéstől kezdve a kivitelezésen és integráción át a támogatásig ívelő szakmai spektrumunknak köszönhetjük a kedvező elbírálást – mondta Tóth Szabolcs, az AV Spring értékesítési igazgatója. – Ugyanilyen fontos szempont, hogy mindig globális supporttal rendelkező, jó garanciatartalmú, tanúsítottan magas rendelkezésre állású professzionális eszközökre épülő ajánlatot adunk, és mindezt kiemelkedő referenciákkal támasztjuk alá.”

A BT a 21. századi technológiai és belsőépítészeti megoldásokat felvonultató és az általuk támogatott szolgáltatásokat kínáló, vonzó és versenyképes munkakörnyezet kialakítását célozta meg, amellyel hosszú távon is hatékonyan és rugalmasan támogathatja a modern, hibrid munkavégzés folyamatosan fejlődő igényeit és modelljeit.

„Mindebben új elemként speciális szerepet kaptak a vállalati szabványokban korábban még nem definiált, multifunkciós terek, amelyek a közösségi életet, a kikapcsolódást vagy a BT szintű tájékoztatást éppúgy sokrétűen támogatják, mint a kreatív munkát, illetve az oktatást – mondta Bak Benjámin, az AV Spring tervezési üzletágvezetője. – A földszinten ehhez két konferenciaterem, két szinttel feljebb pedig az étkező, valamint egy speciális oktatóterem ProAV rendszereit terveztük meg.”

A belsőépítészeti elemek íves felületébe és a mobil bútorokba simuló technológiai megoldásokat az alkalmazottak intuitív módon használhatják. A két konferenciaterem például mobil falakkal akár négy kisebb térre osztható, oktatás céljára és tárgyalóként is használható. Az itt kialakított rendszer automatikusan érzékeli az aktuális felhasználási forgatókönyvet, és a kamerákat, kijelzőket, mikrofonokat annak megfelelően átkonfigurálja, de az előre programozott beállítások közül a felhasználók maguk is könnyen választhatnak egy érintőkijelzőn. Az étkezőben telepített tájékoztató kijelzők és a háttérzenét szolgáltató hangrendszerek pedig prezentációk, nagyobb céges események, akár körkapcsolásos, több száz vagy ezer résztvevős videokonferenciák lebonyolítására is alkalmasak – a területeit belső szolgáltató központokba szervező, globális vállalatok számára ez a képesség kulcsfontosságú.

„A ProAV rendszerek telepítését és integrálását nagyban segítette, hogy a rendszerterveket készítő kollégáink már az irodaház-építés zöldmezős szakaszában együtt dolgozhattak az épület kivitelezőivel, és mi is kiválóan együttműködhettünk a BT informatikai csapatával – mondta Bakó Zoltán, az AV Spring projektmenedzsere. – Átfogó szolgáltatáscsomagunk minden előnye érvényre jutott. Munkatársaink például már a kivitelezés szakaszában elindították a szükséges beszerzéseket, így a piacot akkoriban sújtó processzorhiány sem akadályozta a gördülékeny megvalósítást, a budapesti iroda 2023-as átadására mindennel elkészültünk.”

Támogat és ihlet a technológia

Kiválóra értékelte az együttműködést Laczkó Zoltán, a BT magyarországi üzleti szolgáltatóközpontjának support szakértője, aki az AV Spring csapatának felkészültségét és rugalmas segítőkészségét külön is kiemelte. A problémamegoldó fókusznak köszönhetően a debreceni iroda telepítése is elkészült a 2024 eleji határidőre – azzal együtt, hogy menet közben a bérelt alapterület változott, és a BT az ottani installációt 99 százalékban alkotó, szabványos munkaterekre vonatkozó követelményeket is frissítette.

„A BT  már a világjárványt megelőző években a Microsoft Teams platformot választotta a modern munkavégzés egységes támogatásához – mondta Laczkó Zoltán. – A különböző méretű tárgyalókba kerülő ProAV eszközöket, soundbarokat és kijelzőket, kamerákat, mikrofonokat és mini PC-ket ennek megfelelően szabványosítottuk, és a követelményeket frissítjük, hogy lépést tartsanak a technológiai képességek gyors fejlődésével.”

A jellemzően Lenovo, Logitech, Poly és Samsung eszközök mellett a budapesti irodában a kisebb, lazább megbeszélések helyszínéül szolgáló huddle roomokba Microsoft Surface Hubok kerültek. A földszinti, átkonfigurálható termekben felszerelt, multikamerás Avonic CamDirector pedig az előadó, a prezentációs kijelző és a közönség képét is rögzíti, és a felvételekből automatikusan színvonalas közvetítést vág össze, amely Teamsen élőben megosztható, illetve igény szerinti megtekintéshez eltárolható. Az intelligens rendszer felhasználói beavatkozás nélkül automatikusan megtalálja, követi az előadót, szükség esetén a közeli és a széles látószögű kép között váltva. A technológia így kiemelkedő élményt biztosít a távoli résztvevőknek, külön operatőr nélkül.

„Fejlett ProAV megoldásaink képességei új dolgok kipróbálására ihletik kollégáinkat, BT Got Talent programunk keretében multifunkciós előadótereinkben például új oldalukról is bemutatkozhatnak, hobbijukról különleges tehetségükről prezentálhatnak – mondta Laczkó Zoltán. – Újítunk mi is a support területén. Nyílt órákat tartunk egy-egy teremben, amelyeken munkatársainknak megmutatjuk, hogy a modern irodai környezetben rendelkezésükre álló technológiával ötleteiket miként tudják megvalósítani a még teljesebb munkaélményhez.”